De Lunet

Lunet aan de Snel behoort tot ons cultureel erfgoed en is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Lunet ligt aan de Lekdijk op het Eiland van Schalkwijk, op een steenworp afstand van Fort Honswijk. Het totale terrein van Lunet aan de Snel beslaat bijna 2,5 hectare. Aan de westkant van de lunet ligt het inundatiekanaal. Het verdedigingswerk dankt zijn naam aan het watertje de Snel, dat vanaf de oostzijde richting polder Blokhoven loopt.

Verhuur

U kunt op Lunet aan de Snel ruimtes en terreinen huren voor recreatief en zakelijk gebruik. Een vergaderruimte, een presentatiezaal, een feestlocatie voor een kleine of grote groep, de gehele kazerne of het complete fortterrein, de opties zijn legio. Bovendien kunt u ons de catering laten verzorgen of alles zelf regelen en alleen de ruimte huren. Op zoek naar een inspirerende en ontspannende omgeving voor uw vergadering, lezing, training, workshop of buitenactiviteit? Stuur ons een bericht.

Lunet aan de Snel is door de gemeente Houten aangewezen als officiële trouwlocatie. Als u trouwplannen heeft, kunt u bij ons dus terecht voor uw bruiloft, trouwreportage én huwelijksplechtigheid. Elkaar het jawoord geven op deze historische en lommerrijke locatie? Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

Recreatie

Lunet aan de Snel wordt niet alleen zelf een bruisende locatie met tal van activiteiten, maar ook een toegangspoort tot allerlei aantrekkelijke mogelijkheden in de omgeving. De infrastructuur die met het fort, het nieuwe parkeerterrein en de daar aan gekoppelde wandel-, fiets- en kanoroutes wordt geboden, maakt Lunet aan de Snel uitermate geschikt voor recreatieve doeleinden.

Onze tips:

Wandelen:    Lint- en Liniepad
Fietsen:         Waterwerkenroute
Kanoën:        Kanoroute Eiland van Schalkwijk

Geschiedenis

Lunet aan de Snel maakte, samen met Fort Honswijk, Werk aan de Korte Uitweg en de Gedekte Gemeenschapsweg, deel uit van de Stelling van Honswijk. De lunet is aangelegd in 1845 en uitgebreid en gemoderniseerd in 1874. De functie van Fort Honswijk was om voor de vijand een vrije doortocht over de Lek en de Lekdijk onmogelijk te maken. De lunet was er ter verdediging van Fort Honswijk en moest aanvallen vanuit het oosten weerstaan.

Een andere bestemming van de stelling van Honswijk was de bescherming van de grote inundatiesluis in de noordelijke dijk langs de Lek. Deze sluis diende voor de inlaat van water uit de rivier en maakte het mogelijk het gebied tussen Vreeswijk en Schalkwijk op een snelle manier onder water te zetten. Ook dit was bedoeld om de opmars van de vijand tot staan te brengen.

Wilt u meer weten over Lunet aan de Snel, de Stelling van Honswijk en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, dan zijn hier wat interessante links:

Lunet aan de Snel                 Kenniscentrum Waterlinies
Stelling van Honswijk           Nieuwe Hollandse Waterlinie
Sterk water                            Waterliniemuseum

Restauratie

Lunet aan de Snel is in 2017 op fraaie wijze gerenoveerd. Het terrein heeft een nieuwe inrichting gekregen, die de situatie aan het begin van de 20e eeuw zoveel mogelijk benadert. De restauratie doet hiermee recht aan de geschiedenis van het fort, maar houdt de groene uitstraling in stand. De grote munitieloods is verwijderd, het gronddek op de kazerne is weer in vorm gebracht en het gebouw heeft een uitgebreide opknapbeurt gekregen.

Kijk voor de details van dit restauratieproject op de websites van Arc² architecten en Van der Ven aannemingsbedrijf. Stichting Lunet aan de Snel heeft vervolgens de inrichting van de kazerne op zich genomen. Door realisatie van presentatie- en vergaderruimtes, verblijfsruimtes voor groepen, een horecagelegenheid en een expositieruimte, is de Lunet geschikt gemaakt voor een scala aan activiteiten.

Het streven is om het fort energie- en waterneutraal te maken. Hiervoor gaan we onder andere zonnepanelen plaatsen en een eigen grijswatercyclus inrichten

Beheer en onderhoud

De stichting zorgt voor beheer en onderhoud van Lunet aan de Snel. Het is onze ambitie om voor een aantal activiteiten mensen in te zetten die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Daarnaast willen we ook graag vrijwilligers inschakelen. Meehelpen ons cultureel erfgoed in stand te houden? Bel of mail ons.
 

Word vrijwilliger

 • Nieuws

  Nieuws

  Wij informeren u over Polder Blokhoven, het Eiland van Schalkwijk en het thema water. Ook voor actualiteiten betreffende Hollandse Waterlinie en Stelling van Honswijk kunt op de nieuwspagina terecht.

  Naar het nieuws
 • Agenda

  Agenda

  Wilt u weten wat er op Lunet aan de Snel en in de omgeving te doen is? Of wat er nog meer op het gebied van water en waterlinie georganiseerd wordt? Via onze agenda houden wij u op de hoogte.

  Naar de agenda
 • Galerij

  Galerij

  In de galerij ziet u beelden van de restauratie, krijgt u een indruk van de omgeving en tonen we met oude opnames hoe de Lunet er vroeger uitzag. Ook kunt u een aantal video's over de waterlinie bekijken.

  Naar de galerij
Tiny Uijttewaal
Tiny Uijttewaal

“Om ons cultureel erfgoed te behouden, geven we het verhaal van de waterlinie door aan nieuwe generaties.

Bij een bezoek aan de Stelling van Honswijk en polder Blokhoven komt het verleden weer tot leven.”

 

Beschermen met water

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.