Update UNESCO dossier Hollandse Waterlinies

Het dossier voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie als uitbreiding op het bestaande Werelderfgoed Stelling van Amsterdam, samen de Hollandse Waterlinies, nadert zijn voltooiing. Dit najaar wordt het ter instemming voorgelegd aan de gedeputeerde staten van Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht en Noord-Holland.  Het dossier wordt daarna vormgegeven en eind dit jaar door de Liniecommissie aangeboden aan de Minister van OC&W en de ministerraad. Het Rijk dient in januari het Nominatiedossier Hollandse Waterlinies in bij het World Heritage Centre van UNESCO in Parijs.

Enkele adviescommissies van UNESCO en adviesorgaan ICOMOS zullen in 2019 het dossier beoordelen. In juli 2020 besluit de Werelderfgoed Commissie of de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen met de Stelling van Amsterdam het Werelderfgoed Hollandse Waterlinies gaan vormen.

In de zomer van 2017 bleek dat UNESCO de voorkeur had om een aantal grenswijzigingen bij de Stelling van Amsterdam en de uitbreiding met de Nieuwe Hollandse Waterlinie te behandelen als één dossier, zijnde een significante grenswijziging, een Significant Boundary Modification (SBM). Dit heeft geleid tot het besluit de aanvraag een jaar later in te dienen en het dossier aan te passen op de adviezen van UNESCO en ICOMOS.

In juni dit jaar hebben de vier Gedeputeerde Staten van de linieprovincies ingestemd met de harmonisatie van beleid voor de bescherming van het Werelderfgoed. Hiermee wordt antwoord gegeven op een ander belangrijk advies van ICOMOS.

Bron: www.programmanieuwehollandsewaterlinie.nl

 • Nieuws

  Nieuws

  Wij informeren u over Polder Blokhoven, het Eiland van Schalkwijk en het thema water. Ook voor actualiteiten betreffende Hollandse Waterlinie en Stelling van Honswijk kunt op de nieuwspagina terecht.

  Naar het nieuws
 • Agenda

  Agenda

  Wilt u weten wat er op Lunet aan de Snel en in de omgeving te doen is? Of wat er nog meer op het gebied van water en waterlinie georganiseerd wordt? Via onze agenda houden wij u op de hoogte.

  Naar de agenda
 • Galerij

  Galerij

  In de galerij ziet u beelden van de restauratie, krijgt u een indruk van de omgeving en tonen we met oude opnames hoe de Lunet er vroeger uitzag. Ook kunt u een aantal video's over de waterlinie bekijken.

  Naar de galerij

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.