De Lunet

Lunet aan de Snel, in 2017 op fraaie wijze gerestaureerd, maakt deel uit van de Hollandse Waterlinies en staat daarmee op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Lunet ligt aan de Lekdijk op het Eiland van Schalkwijk, op een steenworp afstand van Fort Honswijk. Het totale terrein van Lunet aan de Snel beslaat bijna 2,5 hectare. Aan de westkant van de lunet ligt het inundatiekanaal. Het verdedigingswerk dankt zijn naam aan het watertje de Snel, dat vanaf de oostzijde richting polder Blokhoven loopt. Om ons cultureel erfgoed te kunnen onderhouden, het verhaal van de Waterlinie door te geven en het educatieve project Waterfort financieel mogelijk te maken, biedt de stichting deze prachtige locatie ook te huur aan.

Verhuur

U kunt op Lunet aan de Snel ruimtes en terreinen huren voor recreatief en zakelijk gebruik. Een vergaderruimte, een presentatiezaal, een feestlocatie voor een kleine of grote groep, de gehele kazerne of het complete fortterrein, de opties zijn legio. De gewelfde lokalen in de kazerne hebben uiteraard een robuuste, stoere uitstraling. Tegelijkertijd zijn de vergaderruimtes van alle moderne gemakken voorzien en beschikt het hele gebouw over vloerverwarming!

Wij regelen voor u met alle plezier de catering voor lunch, borrel of diner, maar u bent bij ons volledig vrij om dat allemaal zelf te doen. Lunet aan de Snel beschikt over een volledig ingerichte keuken. Op zoek naar een bijzondere en ontspannende omgeving voor uw vergadering, workshop, feest of bedrijfsevent? Vraag onze brochure aan.

Kijk voor meer foto's van onze locatie op de pagina 'Galerij' in het album Terrein en Interieur.

Trouwlocatie

De Lunet is natuurlijk ook te huur voor het beleven van een heerlijke huwelijksdag. De combinatie van boventerrein, benedenterrein en fraai gerestaureerde kazerne maakt Lunet aan de Snel tot een bijzondere plek voor bruiloften. Alle kazernelokalen zijn multifunctioneel en gemakkelijk om te toveren tot een gezellige feestzaal of receptieruimte. En bij mooi weer kunt u de bruiloft lekker buiten vieren!

Lunet aan de Snel is door de gemeente Houten aangewezen als officiële trouwlocatie. Als u trouwplannen heeft, kunt u bij ons dus terecht voor uw bruiloft, trouwreportage én huwelijksplechtigheid. Elkaar het jawoord geven in deze historische en groene omgeving? Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

Kijk voor meer sfeerbeelden op de pagina 'Galerij' in het album Lunet als Trouwlocatie.

Partners

Zoekt u inspiratie voor het invullen van uw bruiloft, evenement of feest op onze locatie? Wij werken regelmatig naar volle tevredenheid samen met o.a. de volgende bedrijven:

Lumineux. Lumineux, gevestigd in Nieuwegein, heeft een compleet aanbod voor uw bruiloft, bedrijfsevenement of elk willekeurig feest om u geheel te ontzorgen. Men beschikt over een uitgebreid assortiment partyverhuurmaterialen, heerlijke catering, unieke LX-foodtrucks & LX foodfietsen, dranken en enthousiast personeel.

De Kruijf Tenten. Flexibiliteit, maatwerk en het leveren van complete projecten zijn kenmerkend voor De Kruijf Tenten BV. Door het uitgebreide assortiment in verschillende tentstructuren vind u bij De Kruijf altijd een geschikte tent voor uw evenement. De Kruijf Tenten is gevestigd op een flinke steenworp afstand van Lunet aan de Snel.

Driessen SmaakVermaak. Driessen SmaakVermaak uit Nieuwegein verzorgt catering op locatie. Het bedrijf werkt samen met unieke locaties en lokale ondernemers onder het motto 'samen staan we sterker'. De producten zijn vers, ambachtelijk, huisgemaakt, met liefde en met respect voor natuur en milieu bereid. Als specialiteit heeft Driessen de Mediterrane keuken, de "La Collina" lunch en (wild) kookworkshops.

Uytewaal Catering. Uytewaal Catering te Houten levert en verzorgt buffetten, barbecues, lunches en meer. De producten zijn ambachtelijk, duurzaam en komen uit de streek. Daarnaast is Uytewaal helemaal thuis in alle vormen van partycatering zoals borrels, personeelsfeesten, bruiloften, condoleances en recepties. Uytewaal Catering is geschikt voor elke gelegenheid en ieder budget.

Recreatie

Lunet aan de Snel is niet alleen zelf een bruisende locatie met tal van activiteiten, maar ook een toegangspoort tot allerlei aantrekkelijke mogelijkheden in de omgeving. De infrastructuur die met het fort, het nieuwe parkeerterrein en de daar aan gekoppelde wandel-, fiets- en kanoroutes wordt geboden, maakt Lunet aan de Snel, als onderdeel van de Stelling van Honswijk en het Eiland van Schalkwijk, uitermate geschikt voor recreatieve doeleinden.

Onze tips:

Wandelen:     Lint- en Liniepad
Wandelen:     Vuylcoppad
Fietsen:         Waterwerkenroute
Kanoën:        Kanoroute Eiland van Schalkwijk

Geschiedenis

Lunet aan de Snel maakte, samen met Fort Honswijk, Werk aan de Korte Uitweg en de Gedekte Gemeenschapsweg, deel uit van de Stelling van Honswijk. De lunet is aangelegd in 1845 en uitgebreid en gemoderniseerd in 1874. De functie van Fort Honswijk was om voor de vijand een vrije doortocht over de Lek en de Lekdijk onmogelijk te maken. De lunet was er ter verdediging van Fort Honswijk en moest aanvallen vanuit het oosten weerstaan.

Een andere bestemming van de stelling van Honswijk was de bescherming van de grote inundatiesluis in de noordelijke dijk langs de Lek. Deze sluis diende voor de inlaat van water uit de rivier en maakte het mogelijk het gebied tussen Vreeswijk en Schalkwijk op een snelle manier onder water te zetten. Ook dit was bedoeld om de opmars van de vijand tot staan te brengen.

Wilt u meer weten over Lunet aan de Snel, de Stelling van Honswijk en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, dan is hier een aantal interessante links:

Lunet aan de Snel                 Kenniscentrum Waterlinies
Stelling van Honswijk            Hollandse Waterlinies
Sterk water                            Waterliniemuseum

 

Tiny Uijttewaal
Tiny Uijttewaal

“Om ons cultureel erfgoed te behouden, geven we het verhaal van de waterlinie door aan nieuwe generaties.

Bij een bezoek aan de Stelling van Honswijk en polder Blokhoven komt het verleden weer tot leven.”

 

Beschermen met water

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.